КОМПЛЕТНАТА КНИГА ЗА СОУ (Paperback)

КОМПЛЕТНАТА КНИГА ЗА СОУ By ЛУИС П&#10 Cover Image
$39.98
Special Order

Description


Сос видот (француски) познат и како долго време готвење на ниска температура, е метод на готвење во кој храната се става во пластична кеса или стаклена тегла и се готви во водена бања подолго од вообичаеното време на готвење (обично 1 до 7 часа, до 72 или повеќе часа во некои случаи) на прецизно регулирана температура.


Готвењето на сос видот најчесто се врши со помош на машини за термичка циркулација. Температурата е многу пониска отколку што обично се користи за готвење, обично околу 55 до 60 C (130 до 140 F) за црвено месо, 66 до 71 C (150 до 160 F) за живина и повисока за зеленчук. Целта е да се готви предметот рамномерно, осигурувајќи се дека внатрешноста е правилно зготвена без да се превари надворешноста и да се задржи влагата.


Готвењето со сос е многу полесно отколку што мислите и обично вклучува три едноставни чекори

 Прикачете го вашиот прецизен шпорет на тенџере со вода и поставете ги времето и температурата според посакуваното ниво на подготвеност.

 Ставете ја храната во кеса што може да се затвори и прицврстете ја на страната на тенџерето.

 Завршете со пржење, печење или варење на храната за да додадете крцкав, златен надворешен слој.

Со прецизна контрола на температурата во кујната, сос видот ги обезбедува следните придобивки

 Конзистентност. Бидејќи храната ја готвите на прецизна температура за точно одредено време, можете да очекувате многу конзистентни резултати.

 Вкусот. Храната се готви во нејзините сокови. Ова осигурува дека храната е влажна, сочна и нежна.

 Намалување на отпадот. Традиционално подготвената храна се суши и резултира со отпад. На пример, во просек, традиционално варениот стек губи до 40% од својот волумен поради сушење. Стек зготвен со прецизно k.Product Details
ISBN: 9781805427711
ISBN-10: 1805427717
Publisher: Not Avail
Publication Date: January 18th, 2023
Pages: 194
Language: Macedonian